Achterstallige betalingen achterhaal je met een incassobureau
Achterstallige betalingen achterhaal je met een incassobureau

Er zijn in elk bedrijf helaas altijd wanbetalers. Soms gebeurt dit onbewust, maar soms worden ook bewust goederen of diensten niet betaald. En voor jou als bedrijf betekent dit dat je geld misloopt. Het is dan ook erg belangrijk dat je je debiteurenbeheer goed bijhoudt, hoe kleiner de groep wanbetalers hoe gezonder je boeken. Je kunt dit zelf opzetten, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een incassobureau. Hoe dan ook, georganiseerd en professioneel debiteurenbeheer levert je geld op.

Wat is goed debiteurenbeheer?

Goed debiteurenbeheer begint met het aannemen van klanten. Al voordat iemand betaald heeft is het verstandig om in te schatten of ze financieel gezond zijn. Zijn ze dit niet, dan is het verstandig er niet mee in zee te gaan. Daarna bestaat het uit het systematisch achterna zitten van wanbetalers. Dit doe je vanaf dag één dat een rekening te laat betaald wordt. Je moet hierbij wel in je achterhoofd houden dat elke wanbetaler ook een klant is en dat vele betalingen gewoon na een telefoontje worden betaald. Is dit niet het geval, dan kan het uiteindelijk noodzakelijk zijn over te gaan op het inschakelen van deurwaarders of een legale procedure te starten.

Wel of niet uitbesteden?

Je kunt overwegen je debiteurenbeheer (tijdelijk) over laten nemen door een daarvoor gespecialiseerd bureau. Deze mensen kunnen je helpen als het jou te veel wordt en kunnen dit doen met een frisse blik op je debiteurenlijst. Zo kun je ze tijdelijk inschakelen om jouw situatie op te ruimen of voor vast zodat jij of je werknemers met andere dingen bezig kunnen zijn. Vaak ook is het mogelijk om mensen te detacheren, zodat je hun kennis letterlijk in huis hebt en je er zelf ook van kunt leren. Daarnaast beschikken ze over de nodige legale gereedschappen om eens en voorgoed je hardnekkige wanbetalers aan te pakken en het geld waar je recht op hebt binnen te halen.