De beste voorbereiding op een politieverhoor
De beste voorbereiding op een politieverhoor

Als je een uitnodiging politieverhoor ontvangen hebt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk beschuldigd van een strafbaar feit. Dit betekent dat je een stressvolle periode tegemoet gaat die nu begint en eindigt met een rechtszaak. Het politieverhoor is er om een officiële verklaring van je af te nemen. Deze verklaring is naderhand erg moeilijk te veranderen en het is dus cruciaal voor het hele verloop van je proces dat je de juiste informatie geeft. Dit kun je niet zelf beoordelen en hier heb je professionele steun bij nodig.

Je rechten

Gelukkig heeft iedere verdachte in Nederland recht op een advocaat en deze mag je spreken voordat je het politieverhoor ingaat. Tot die tijd kun je beter gebruik maken van je zwijgrecht, omdat alles wat je zegt zal worden gedocumenteerd en dus tegen je gebruikt kan worden. Een politieverhoor advocaat hoeft ook niet duur te zijn, als je een aanneemt met een Pro Deo regeling. Dan betaal jij namelijk alleen het tarief dat je je ook daadwerkelijk kunt veroorloven en de rest wordt gedekt door de staat. Deze rechten zijn er om verdachten te beschermen en de mogelijkheid te geven hulp te zoeken.

Het politieverhoor

Tijdens een politieverhoor gaat het er niet altijd even prettig aan toe. De politie wil namelijk een bekentenis van je ontvangen en zal hier bepaalde technieken voor gebruiken om deze te krijgen. Een politieverhoor advocaat heeft je hier vooraf al voor gewaarschuwd en heeft je precies verteld wat je tijdens zo’n verhoor kunt verwachten. En ook al mag hij je niet helpen met het geven van antwoorden tijdens het verhoor, hij mag wel ingrijpen als de politie onredelijk wordt en in de meest ernstige gevallen het gesprek afsluiten. Met een politieverhoor advocaat ga je goed voorbereid je gesprek in, zodat je de beste verklaring aflegt en een goede basis legt voor de rest van jouw strafproces.